Kipgehakt

Kipgehakt

                                                                                              Kipgehakt zonder toevoegingen

Kipgehakt met pikante rijst

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:  500 gram kipgehakt, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 theel. gemberpoeder, 2 theel. paprikapoeder, 1 eierdooier, zout

versgemalen peper, 4 eetl. bloem, 4 bosuitjes, 350 gram rijst, boter en/of olie om te bakken, sap van 1 sinaasappel, 2 theel. honing

2 eetl. sojasaus, 2 blikjes gepelde tomaten in blokjes (800 gr)

Doe het kipgehakt in een kom. Snipper de ui en de knoflook. Meng de ui, de knoflook, het gemberpoeder, het paprikapoeder, de eierdooier en wat zout en peper door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 12 balletjes van en haal ze door de bloem. Snijd de schoongemaakte bosuitjes in ringetjes en houd het lichtgekleurde en het groene deel apart.

Kook de rijst op de gebruikelijke manier gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie en/of de boter in een koekenpan en bak het gehakt op middelhoog vuur in circa 9 minuten per kant gaar en mooi bruin. Neem de gehaktballen uit de pan en houd ze afgedekt warm. Fruit het wit van de bosui 2 minuten in het achtergebleven braadvet. Blus af met het sinaasappelsap. Roer er de honing, de sojasaus, de tomatenblokjes en wat zout en peper door. Schep de tomatensaus door de rijst. Verdeel de rijst over de borden en schep er de gehaktballen op. Bestrooi met het groen van de bosui. Geef er desgewenst nog groene groenten, bijvoorbeeld doperwtjes of sperzieboontjes bij.